Acción Senegal


ir a contenido

Menu Principal:


Perquè ho vam fer?

Qui som

Moltes vegades ens han preguntat com i per què va néixer Acció Senegal.
En aquests casos, nosaltres dos ens mirem i només en la profunditat dels nostres cors s'entrellacen una infinitat de sensacions molt difícils d'explicar.

El nostre projecte neix, com la majoria de les coses de la vida, d'una forma progressiva. Evoluciona con el tiempo y aúna inquietudes, experiencias, anhelos…. Evoluciona amb el temps i uneix inquietuds, experiències, anhels...
Durant diversos anys, vam estar viatjant per diversos països del món intentant conèixer altres formes de cultura i constatant sobre el terreny tot allò que moltes vegades llegim a les notícies o veiem a la televisió. Pronto te das cuenta del inmenso desequilibrio existente en el mundo y de que la gran mayoría de la población mundial vive en una carestía y miseria permanente. Aviat et dones compte de l'immens desequilibri existent en el món i que la gran majoria de la població mundial viu en una carestia i misèria permanent.

Quan per fi arribem a Àfrica, descobrim un continent dessagnat per mil i una vicissituds de la història i amb un present molt desolador donades les climatologies extremes, les malalties endèmiques i els sistemes polítics, una mica qüestionables.
Però, a més descobrim en aquest continent un component que ens va omplir d'esperança...
Els nens eren estimats i protegits per les seves grans dins d'unes estructures tribals i familiars tradicionals però amb un enorme contingut d'amor i de solidaritat davant l'adversitat.

Ens trobem amb gent amables, acollidores, que ofereixen el poc que tenen sense esperar res a canvi perquè aquesta és la manera en què han estat educats.

Amb els diferents viatges vam anar concentrant les nostres visites en una zona molt més concreta amb el desig, sobretot, de conèixer. Conèixer les necessitats més importants i primigènies de la població i, sobretot, conèixer la seva forma de pensar i d'actuar.

Creiem que aquesta fase era absolutament imprescindible abans d'intentar emprendre qualsevol acció ja que la tendència del "tubab" (Home blanc en llengua wolof), és la d'ajudar, sota la perspectiva occidental de com són les coses i això, nombroses vegades, condueix que idees que semblen bones des del nostre punt de vista, siguin absolutament negatives en el context de la vida africana.

I a poc a poc, una cosa ens va portar a una altra... A les primeres visites anàvem carregats de roba per repartir, fins que en el nostre últim viatge marxem carregats de medicines, roba i donacions econòmiques amb les que, a part de pràcticament acabar el finançament de la construcció d'una casa que acollirà diverses famílies, realitzem una tasca sobre el terreny consistent a adquirir arròs, sabó, espelmes i llumins que anàvem distribuint en aldees i poblats per tot el centre i l'est del Senegal.

Llavors, tornant a la pregunta inicial, per què neix Acció Senegal?
Doncs neix per una qüestió evolutiva. Neix perquè aquestes petites accions, gràcies a l'ajuda de moltes altres persones, es van convertint en accions una mica més grans i veiem que alguns dels projectes que a nivell individual ens semblaven molt llunyans, avui semblen estar molt més a prop gràcies a la reunió de una gran quantitat de petits gestos i voluntats que pretenen millorar el món que ens envolta.


I per això hem hagut de institucionalitzar la nostra Acció i convertir-la en una associació degudament registrada ja que la burocràcia existent en tots els països ha fet ja que els volums que estem començant a moure, tot i ser ínfims, han de ser absolutament transparents i emparats en uns estatuts clarament definits.
Per a nosaltres ha estat un simple obstacle a superar... Una demostració més de què no n'hi ha prou amb la bona voluntat de les persones per intentar col·laborar amb altres persones... Però aquest és el menor dels problemes.

El principal dels problemes és la permanent sensació que tot el que fem és poc, de que sempre podríem fer alguna cosa més ... ... superar aquest estat mental és un repte que no sempre s'aconsegueix amb facilitat.
Però tot es compensa quan podem tornar a viatjar al Senegal i anar, com formiguetes, col·laborant en les petites coses diàries de la població. Conviure i compartir. Donar i rebre...
Algú ens va dir un bon dia que segurament ens sentíem bé quan podíem culminar un dels nostres projectes perquè veiem tot el que podíem ajudar els altres...

I en absolut és així. La nostra resposta va ser molt clara i concisa...
Ens sentim enormement bé per tot el que sentim que ens ajuden ells a nosaltres.

Simplement perquè allà ens sentim persones en l'ampli sentit de la paraula.

Febrer 2009


versión 28/07/2011 | albert@accionsenegal.org

Regresar a contenido | Regresar al menu principal